Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1409
Egy 1200 kg tömegű gépkocsi állóhelyzetből 15 s alatt gyorsult fel 108 km/h sebességre. Mennyi volt a motor átlagos teljesítménye? Mekkora volt a gyorsító erő és mekkora utat tett meg eközben az autó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A végsebesség `108 (km)/h=30m/s`, ezzel az autó mozgási energiája `1/2mv^2=1/2*1200*30^2=540 kJ`. Ha minden veszteségtől eltekintünk, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az a munka, amit a motor végzett. És mivel ez a munkavégzés `15s` alatt történt, a teljesítmény `P=W/t=540/15=36kW`.

A `30 m/s` végsebességet `15s` alatt érte el, tehát a gyorsulás `a=30/15=2m/s^2`. A gyorsító erő `F=ma=1200*2=2400N`, a megtett út pedig `s=a/2t^2=2/2*15^2=225m`. (Egyébként a teljesítmény ezekből az adatokból is kijön: `W=Fs=2400*225=540000J`, `P=W/t=540000/15=36000W`.)
0