Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladat-rákmódszer

Főoldal » Általános iskola » Matematika
558
Pls vki segítene elmagyarázni, legalább 1 példával, abból meg tudnám csinálni a többi feladatot is. Előre is köszönöm, a képet csatolom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, szöveges feladatok, rákmódszer
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1.
Összesen szedett: `x`
Nyuszika megevett: `x // 5 * 2`, maradt: `x // 5 * 3`
Farkas megevett: `x // 5 * 3 // 3`, maradt: `x // 5 * 3 // 3 * 2`
Róka megevett: `x // 5 * 3 // 3 * 2 // 4 * 3`, maradt: `x // 5 * 3 // 3 * 2 // 4`
Bocsok megettek: `x // 5 * 3 // 3 * 2 // 4 = 3`
`x = 3 * 4 // 2 * 3 // 3 * 5 = color(red)30`

Ellenőrzés:
Nyuszika megevett: `30 // 5 * 2 = 12`, maradt: `30 // 5 * 3 = 18`
Farkas megevett: `18 // 3 = 6`, maradt: `18 // 3 * 2 = 12`
Róka megevett: `12 // 4 * 3 = 9`, maradt: `12 // 4 = 3`
Bocsok megettek: `3 = 3`

(Láttam úgy is megoldva, hogy a maradékot úgy számolták, hogy a korábbi mennyiségből kivonták a megevettet. Úgy viszont bejött a számításba egy kivonás is, ami alacsonyabb prioritású művelet. Nekem így, hogy csak szorzás és osztás van a számításban, egyszerűbbnek tűnik.)
Módosítva: 2 éve
0

Az a legegyszerűbb, hogy mindig a következő törtrésszel szorzod meg az x-et, és az egész szorzat lesz egyenlő azzal, ami marad a végére.
x·2/5·1/3·3/4=3
6x/60=3
x/10=3 /·10
x=30 ⇒ ennyit szedtek összesen.
Majd mindig addig végzed el a műveleteket x-szel, míg elérsz a kérdezett részig.
A farkas annak a harmadát ette meg, ami a nyuszi után maradt. Vagyis nyuszi után maradt 3x/5=18kg, farkas után 18·2/3=12kg. Itt mindig annyival kell számolni, amennyi az elfogyasztott mennyiséget jelentő törtet egésszé pótolja ki - vagyis ha a farkas 1/3-át ette meg, én 2/3-dal számolok.
A róka a 12kg 3/4-ét ette meg, ez ugye 12·3/4=9kg, ha összesen 30kg volt, akkor ez a 9/30 része.
Végül: a nyuszi 30·2/5 evett, ez 12kg; a farkas 18·1/3= 6kg, a rókát az előbb néztük, hogy 9kg-t, így: a nyuszi evett legtöbbet.
1