Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Híg oldatok törvényei

Főoldal » Középiskola » Kémia
596
50 ml 0,2 M-os KCl-oldatot összekeverünk 50 ml 0,04 M-os Na2SO4 oldattal. Mennyi az így keletkező oldat forráspontemelkedése? (0,13 °C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`DeltaT_m ("víz")` = 0,51 `(K*kg)/(mol)`

`M_(KCl)` = 74,56 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4)` = 142,04 `g/(mol)`

Kénytelenek vagyunk 1 `g/(cm^3)`-nek venni a sűrűségeket.

Lesz az oldat 100 ml, ami 100 g.

Az oldott anyag `50/1000*0.2*74.56+50/1000*0.04*142.04` g (1,02968 g)

A többi víz, az 100-1,02968 g ; ebben az oldott anyag:

`(2)*50/1000*0.2+(3)*50/1000*0.04` = 0,026 mol

A zárójeles szorzók azt jelentik, hogy a sók disszociálnak, a `KCl` kálium- és kloridionra; a `Na_2SO_4` 2 nátriumionra és 1 szulfátionra.

98,97 g vízben van 0,026 mol oldott anyag

1000 g vízben van `1000/98.97*0.026` = 0,263 mol oldott anyag.

`DeltaT=m_R*DeltaT_m` = `0.263*0.51` = 0,134 °C.
0