Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pufferek

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
816
Hány mol NaOH-ot kell 100 ml 0,1 M-os foszforsavoldatban feloldani, hogy semleges (pH = 7)
oldatot kapjunk (pK1 = 2,1, pK2 = 7,2, pK3 = 12,3)? (0,01388 mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A harmadik egyensúlyi állandóval nem kell foglalkoznunk.

`H_3PO_4` ⇌ `H_2PO_4` + `H^+`

0,1 mol ; a többi 0

x mol mind

0,1-x ; x mol ; `10^(-7)` mol


`H_2PO_4^-` ⇌ `HPO_4^(2-)` + `H^+`

x mol

y mol mindből

`x-y` mol ; y mol ; `10^(-7)` mol

Felírjuk az egyensúlyi állandókat:

`K_1` = `([H_2PO_4^-]*[H^+])/([H_3PO_4])` = `((x-y)*10^(-7))/(0.1-x)=10^(-2.1)`

`K_2` = `([HPO_4^(2-)]*[H^+])/([H_2PO_4^-])` = `(y*10^(-7))/(x-y)=10^(-7.2)`

Ezt a két egyenletet kell megoldani.

A reagált NaOH mennyisége x+y lesz (első lépésben x, másodikban y mol). Mindezek koncentrációk, 100 ml oldatban ennek a tizede.

Igazából az első lépés is kihagyható, mert gyakorlatilag a teljes foszfát átalakul hidrogénfoszfáttá, ha nem akarod ennyire bonyolítani, akkor csak a második egyensúllyal számolsz (akkor x = 0,1). Így viszont nagyon leegyszerűsödik a feladat, mert:

`y/(0.1-y)=10^(-0.2)`

`y=0.0387` a második lépésben.

Így összesen 0,1+0,0387 = 0,1387 mol `dm^3`-enként, 100 ml-re tehát `color(red)("0.01387 mol")` NaOH-dal érjük el a 7-es pH-t.
1