Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1405
Egy 50 kg tömegű hordót emelnek fel 6 m magasra egyenletes emeléssel. Mekkora a végzett munka? Mekkora az emelőerő? Mekkora erővel tudják ezt a hordót 10 m- es lejtő segítségével ugyanerre a helyre felgurítani? Mekkora az ekkor végzett munka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A munkát a nehézségi erő ellenében végezzük: `W=mgh=50*10*6=3000J`

Mivel az emelés egyenletes, az eredő erőnek nullának kell lennie, tehát éppen akkora erőt kell kifejteni, mint amekkora a hordóra ható nehézségi erő: `F=mg=50*10=500N`.

A "10 méteres lejtő" gondolom úgy értendő, hogy a lejtő hossza (tehát a háromszög átfogója) 10 méter hosszú. Ebben az esetben a lejtő szöge `alpha=arcsin(6/10)`, és a hordó súlyának a lejtő síkjával párhuzamos komponense `mg sin alpha=50*10*6/10=300N`, ekkora erőt kell kifejtenünk az egyenletes felhúzáshoz. Az elvégzett munka `300N*10m=3000J` ismét. Ezen az eredményen nem lepődünk meg, mivel végső soron ugyanolyan magasra emeltük a hordót, mint az első esetben. Ez remekül illusztrálja, hogy egyszerű gépekkel nem spórolunk meg munkát, legfeljebb az erő nagyságát vagy irányát tudjuk kényelmesebbé tenni.
1