Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok

Főoldal » Középiskola » Fizika
451
Egy gázpalackban 16,2 MPa nyomású 300 K hőmérsékletű gáz van. Mekkora lesz a palackban a gáz nyomása, ha a gáz 25%-át kiengedve, a hőmérséklet 280 K-re csökken?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`p_1` = 16,2 MPa

`T_1` = 300 K

`p_2` = ?

`T_2` = 280 K

`V_1=V_2`

`n_2=0.75*n_1`

`n_1=(p_1*V_1)/(R*T_1)` = `(16.2*V_1)/(8.314*300)` = `6.49*10^(-3)*V_1`

`n_2=0.75*n_1` = `0.75*6.49*10^(-3)*V_1` = `4.87*10^(-3)*V_1`

`p_2` = `(n_2*R*T_2)/V_2` = `(4.87*10^(-3)*cancel(V_1)*8.314*280)/cancel(V_1)` = `color(red)("11,34 MPa")`.
Módosítva: 2 éve
1