Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok

Főoldal » Középiskola » Fizika
391
Egy gáz 100 °C-on és 100,26 kPa nyomáson 500 cm³ teret tölt be. Mekkora ennek a gáznak a térfogata normál körülmények között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`T_1` = 100 °C = 373 K

`p_1` = 100,26 kPa = 100 260 Pa

`V_1` = 500 `cm^3` = `5*10^(-4)` `m^3`

`T_2` = 0 °C = 273 K

`p_2` = 101 325 Pa

`V_2` = ?

`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`

`V_2=(p_1*V_1*T_2)/(p_2*T_1)` = `(100260*5*10^(-4)*273)/(101325*373)` = `3.62*10^(-4)` `m^3` = `color(red)("362 "cm^3)`.
0