Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pufferek

Főoldal » Középiskola » Kémia
560
1liter50mM-ospH=4,9pufferoldatotszeretnénkelőállítani1M-osecetsav-ésNa-acetát-törzs- oldat felhasználásával. Hány ml ecetsavat, nátrium-acetátot és vizet kell összekevernünk (pKS = 4,7)? (19,4 ml ecetsav, 30,6 ml Na-acetát, 950 ml H2O)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kérdés az, hogy mire legyen 50 mM-os a pufferoldat?

Első lépésben az ecetsav és Na-acetát arányát tudjuk meghatározni.

pH = 4,9 `to` `[H^+]` = `10^(-4.9)` = `1.26*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`.

`[H^+]=K_s*n_("sav")/n_("só")`

`n_("sav")/n_("só")` = `[H^+]/K_s` = `10^(-4.9)/10^(-4.7)` = `10^(-0.2)` = 0,63

Ha az 50 mM-os puffer azt jelenti, hogy a két komponens együttes koncentrációja 50 mmol, akkor

`n_("sav")` = `0.05-n_("só")`

`(0.05-n_("só"))/n_("só") = 0.63`

`n_("só")` = 0,0307 mol

`n_("sav")` = 0,05-0,0307 = 0,0193 mol

Ennyi mol anyagokat kell bevinnünk a rendszerbe.

Ha mindkét anyag 1 mólos, akkor

1000 `cm^3` oldatban van 1 mol

mennyiben vannak az adott mennyiségek (`0.0193*1000` és `0.0307*1000` `cm^3)`

Ez itt együtt 50 `cm^3` , a többi víz 1 literre (1000-50).
0