Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pufferek

Főoldal » Középiskola » Kémia
510
Összekeverünk 20 ml c = 0,3 mol/l nátriumacetát és 10 ml 0,4 M-os sósavoldatot. Mennyi a ke- letkező oldat pH-ja? Ks = 2 · 10-5. Köszönöm ha segítesz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`CH_3COONa` + `HCl` = `CH_3COOH` + `NaCl`

Nézzük miből mennyi van/lesz az oldatban:

HCl: `10/1000*0.4` = 0,004 mol ; ebből mindből ecetsav lesz.

`CH_3COONa`: `20/1000*0.3` = 0,006 mol ; ebből elfogy a fenti reakció alapján 0,004 mol, marad 0,002 mol Na-acetát.

`[H^+]` = `K_s*c_("sav")/c_("só")` = `K_s*n_("sav")/n_("só")` = `2*10^(-5)*0.004/0.002` = `4*10^(-5)`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(4*10^(-5))` `approx` `color(red)("4,4")`.
0