Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szeretnék ebben a feladatban segítséget kérni.

Főoldal » Középiskola » Matematika
478
Egy mértani sorozat negyedik és hatodik tagjának összege -40, a harmadik és hetedik tag összege
pedig 68. Add meg az első 5 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_4+a_6=-40),(a_3+a_7=68):}=>{(a_1*q^3+a_1*q^5=-40),(a_1*q^2+a_1*q^6=68):}=>{(a_1q^3*(1+q^2)="-40"),(a_1q^2*(1+q^4)=68):}`

`(a_1q^3*(1+q^2))/(a_1q^2*(1+q^4))=("-40")/68`



`q_1=-2`

`q_2=-1/2`



Egyik lehetőség
`a_1*(-2)^2+a_1*(-2)^6=48`

`a_1=1`

`S_5=a_1*(q^5-1)/(q-1)=1*((-2)^5-1)/(-2-1)=color(red)(11)`



Másik lehetőség:
`a_1*(-1/2)^2+a_1*(-1/2)^6=68`

`a_1=256`

`S_5=a_1*(q^5-1)/(q-1)=256*((-1/2)^5-1)/(-1/2-1)=color(red)(176)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1