Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
747
Egy webáruház üzemeltetői a létrehozás utáni első hónapban úgy tapasztalták, hogy a napi vásárlások száma az eltelt idővel exponenciálisan növekedett, nagyjából az N(x)=10*1,08^x függvény szerint, ahol N az adott napi vásárlások száma, x pedig a nyitás óta eltelt napok száma.

a) Számítsd ki, hogy a nyitás utáni hányadik napon lépte át először a vásárlások száma a napi 100-at!
b) Az exponenciálisan növekedő szakasz után a vásárlások napi száma más hasonló boltok tapasztalatai alapján várhatóan 1250 és 1750 között fog állandósulni. Számítsd ki, hogy ezek alapján legalább és legfeljebb hány napig tarthat az exponenciálisan növekedő szakasz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
`100=10*1,08^x`

`10=1,08^x`

`log_"1,08"10=x`

`29,92approxx`

Tehát a 30. napon éri el először.



b.)
Legalább:
`1.250=10*1,08^x`

`125=1,08^x`

`log_"1,08"125=x`

`62,74approxx`


Tehát kb 63 napig.



Legfeljebb:
`1.750=10*1,08^x`

`175=1,08^x`

`log_"1,08"175=x`

`67,11approxx`


Tehát kb 68 napig.
0