Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2148
Egy 2014 végén készült előrejelzés szerint az Indiában élő tigrisek t száma az elkövetkező években (az egyes évek végén) megközelítőleg a következő összefüggés szerint alakul: t(x) = 3600 ∙ 0,854^x, ahol x a 2014 óta eltelt évek számát jelöli.

a) Számítsd ki, hogy az előrejelzés alapján 2016 végére hány százalékkal csökken a tigrisek száma a 2014-es év végi adathoz képest!
b) Melyik évben várható, hogy a tigrisek száma 900 alá csökken?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
A tigrisek száma minden évben az előző évinek `0,854`-szeresére csökken. Tehát `0,854^x=0,854^2approx0,73` szeresére változik ami `73%`-os létszámnak felel meg így a csökkenés `100%-73%=color(red)(27%)`



b.)
`3.600*0,854^xlt900`

`0,854^x=0,25`

`x=log_"0,854""0,25"`

`xapprox8,78`

Tehát valamikor a 2023-ban fog a tigrisek létszáma 900 alá csökkenni.
0