Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1988
A bizmut radioaktív izotópjának bomlása során a t nap múlva még el nem bomlott részecskék számát a következő egyenlet írja le: N(t) = N0 ⋅ 0,87^t, ahol N0 a mérés kezdetekor a bizmutizotópok száma.

a) Ha kezdetben 4,2 ⋅ 10^25 darab bizmutizotóp volt egy mintában, akkor mennyi bizmutizotóp lesz a mintában 3 hét után?
b) Mennyi a folyamat felezési ideje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
`x="4,2"*10^25*"0,87"^21=color(red)("2,26"*10^24 \ db)`



b.)
`"2,1"*10^25="4,2"*10^25*0,87^t`

`0,5=0,87^t`

`log_"0,87""0,5"=t`

`4,98approxt`


Tehát kb `color(red)(5 \ "nap")` a felezési idő`
0