Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2136
Az ólom egyik izotópja radioaktív, azaz folyamatosan elbomlik, más atommá alakul. A bomlást az jellemzi, hogy azonos időtartamonként ugyanannyiad részére csökken az ólom részecskeszáma. A folyamatot a következő egyenlet írja le:
N(t) = 4,2 ⋅ 10^24 ⋅ 0,97^t, ahol az egyenletben az időt (t) percben mérjük; N(t)- vel jelöljük, hogy a mérés kezdete után t perccel hány radioaktív ólomrészecske van még az anyagban.

a) Mennyi ólomizotóp volt az anyagban a mérés kezdetekor?
b) Mennyi idő elteltével lesz a radioaktív ólomizotóp részecskeszáma egy mol, azaz 6 ⋅ 10^23?
c) Mennyi a folyamatban a felezési idő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
A kezdeti mennyiség megvan adva: `color(red)("4,2"*10^24 \ db)`




b.)
`6*10^23="4,2"*10^24*"0,97"^t`

`1/7=0,97^t`

`-log_"0,97"7=t`

`63,89approxt`


Tehát a 64. percben éri el az adott darabszámot.




c.)
`2,1*10^24=4,2*10^24*0,97^t`

`0,5=0,97^t`

`log_"0,97"0,5=t`

`22,76approxt`

A felezési idő tehát kb 22 perc és 45 másodperc.
0