Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1542
A polónium radioaktív izotópjának száma egy mintában 1 hónap alatt 1 molról (6 ∙ 10^23-ról) 5,16 ∙ 10^23 db atomra csökkent. A radioaktív bomlás exponenciális folyamat.

a) Hányadrészére csökken a polóniumizotópok száma fél év alatt?
b) Mennyi idő alatt csökken 20% alá a polóniumizotópok száma?
c) Mennyi a folyamat felezési ideje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
`x=((5,16*10^23)/(6*10^23))^6approxcolor(red)(0,4)`




b.)
`((5,16*10^23)/(6*10^23))^x=0,2`

`((5,16)/6)^x=0,2`

`0,86^x=0,2`

`x=log_"0,86" \ 0,2`

`x=color(red)(10,67)`

Tehát a 11. hónapban fogja valamikor elérni.




c.)
`((5,16*10^23)/(6*10^23))^x=0,5`

`0,86^x=0,5`

`x=log_"0,86" \ 0,5`

`xapproxcolor(red)(4,6)` hónap.
0