Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
473
100 ml sósavoldat pH-ja 1,7. Hány gramm NaOH-ot kell ebben a sósavoldatban feloldani, hogy a keletkező oldat pH-ja 12 legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

pH = 1,7 `to`

1000 `cm^3` oldatban van `10^(-1.7)` mol HCl

100 `cm^3` oldatban van `100/1000*10^(-1.7)` = `2*10^(-3)` mol HCl

A készítendő oldat pH-ja 12, tehát a pOH-ja 14-12 = 2.

Először az oldat semleges lesz, ehhez szükséges `2*10^(-3)` mol NaOH. A térfogatváltozástól kénytelenek vagyunk eltekinteni, hiszen sűrűségadatokat nem tudunk.

Ahhoz hogy `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`-es oldatot készítsünk, még adnunk kell hozzá NaOH-ot.

100 ml oldatban tehát lesz `10^(-3)` mol `OH^-`, így tehát összesen `3*10^(-3)` mol NaOH-ot vittünk a rendszerbe, ami `3*10^(-3)*40` = `color(red)("0,12 g")`.
0