Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
645
Egy háromszög alakú telekről annyit tudunk, hogy a bekerítéséhez 30 m., 40 m., és 50 m. kerítésre van szükség. Igazak-e a következő állítások, és miért?

a. A telek területe 600 m2
b. Az egyik sarkában pontosan el tudunk helyezni egy 10x10 m alapterületű házat úgy, hogy közvetlenül a telekhatárra építkezünk, az adott szög szárain?
c. Ha az 50 m-es kerítés felezőpontján egy kutat fúrunk, akkor a 25 m-es locsoló tömlő, ami az 50 m-es oldal mindkét végpontját eléri, el fogja érni a harmadik csúcsot is? Ha nem, akkor mennyivel kell több, vagy kevesebb tömlő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy derékszögű háromszög lesz, a két befogója a 30 és 40 m-es oldal.

a, igaz, a háromszög területe `T=(a*b)/2` = `(30*40)/2` = 600 `m^2`.

b, el tudunk helyezni, de a harmadik szárhoz nem ér az elhelyezett ház (belül van). Mivel a háromszög derékszögű.

c, el fogja pont érni a harmadik csúcsot is, a Thalész-tétel igazolja. A derékszögű háromszögnek az átfogó felezőpontjából tudunk egy köréírható kört rajzolni, így a fél átfogóval mindhárom csúcsot pont elérjük. (sőt rövidebb is elég lenne, de ez már nem matematikai kérdés, hiszen locsoláshoz nem kell a tömlőnek elérni a sarokig, a víznyomás kiküszöböli a hiányzó távolságot ;) )
1