Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
469
Rezet feloldunk forró, tömény kénsavban. A képződő gáz vízben való oldásakor kapott savat 570 g 17 tömeg%-os nátrium-hidroxid-oldat közömbösít. Hánny gramm rézből indultunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Cu` + 2 `H_2SO_4` = `CuSO_4` + `SO_2` + 2 `H_2O`

`SO_2` + `H_2O` = `H_2SO_3`

`H_2SO_3` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_3` + 2 `H_2O`

`A_(Cu)` = 63,5

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

570 g oldatban van `570/100*17` = 96,9 g NaOH, ami `96.9/40` = 2,423 mol

Ez reagál feleannyi mol kénessavval, azaz 1,211 mol-lal. Ennyi kén-dioxid ugyanennyi mol rézből keletkezik, ami `1.211*63.5` = `color(red)("76,9 g")`.
0