Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
479
Hány tömeg% vasat tartalmaz az a fémdarab, amelynek 8,5 grammja sósav hatására 3,06 dm³ standardállapotú hidrogént fejleszt? Hány cm³ 20 tömeg%-os 1,1 g/cm³ sűrűségű sósav kell a feloldáshoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Fe` + 2 HCl = `FeCl_2` + `H_2`

`A_(Fe)` = 56

`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

3,06 `dm^3` hidrogéngáz az `3.06/24.5` = 0,125 mol; ugyanennyi mol vas van a fémdarabban, ami `0.125*56` = 7 g

8,5 g fémben van 7 g vas

100 g fémben van `100/8.5*7` = `color(red)("82,35 tömeg%")`-os a fém.

A szükséges HCl mennyisége kétszerannyi, azaz `0.125*2` = 0,25 mol, ami `0.25*36.45` = 9,11 g

100 g oldatban van 20 g HCl

Mennyi oldatban van 9,11 g HCl?

m = `9.11/20*100` = 45,56 g

V = `m/rho` = `45.56/1.1` = `color(red)("41,4 "cm^3)`.
0