Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
409
Hány gramm hidrogén fejlődik, ha az 1 gramm tömegű, 5 tömeg% alumíniumot, 2% cinket és 93% magnéziumot tartalmazó ötvözetet savban feloldunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ez mind oldódik savban.

atomtömegek: magnézium - 24,3 ; alumínium - 27 ; cink - 65,4

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

`Mg` + 2 `HCl` = `MgCl_2` + `H_2`

`Al` + 3 `HCl` = `AlCl_3` + `3/2` `H_2`

1 g ötvözetben van: 0,05 g Al ; 0,02 g Zn és 0,93 g Mg.

Ezek molban: `0.05/27` mol Al ; `0.02/65.4` mol Zn ; `0.93/24.3` mol Mg.

Keletkezik:

`(3/2*0.05/27+0.02/65.4+0.93/24.3)*2` = `color(red)("0,0827 g")`.

1