Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
60 tömeg% rézből és 40% cinkből álló, 10 gramm tömegű fémrudat 30 tömeg%-os, 1,15 g/cm³ sűrűségű sósavval reagáltatunk. Hány mól hidrogénház fejlődik és hány cm³ sósavval reagál a fém?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A réz nem reagál a sósavval.

`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

10 g fémötvözetben van 4 g cink, ami `4/65.4` mol ; ugyanennyi mol hidrogéngáz fejlődik, az pedig `color(red)("0,061 mol")`.

A reakcióban részt vesz kétszerannyi mol HCl, az `2*0.061*36.45` = 4,459 g

Az oldat 30 %-os

100 g oldatban van 30 g HCl

Hány gramm oldatban van 4,459 g HCl?

m = `4.459/30*100` = 14,86 g

V = `m/rho` = `14.86/1.15` = `color(red)("12,92 "cm^3)`.
0