Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alakítsd szorzattá!

Főoldal » Középiskola » Matematika
282
a, x²+12x+36=
b, 4x2-28x+49=
c, 81-25x²=
d, x2-784=
e, 1-16x+64²=
f, 6x+24y-18=
g, 16x-8x²-32x³=
h, 7+14³-63y=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

`x^2+12x+36` = `x^2+6x+6x+36` = `x(x+6)+6(x+6)` = `(x+6)(x+6)` = `(x+6)^2`

b,

`4x^2-28x+49` = `4x^2+14x+14x+49` = `2x(x+7)+7(x+7)` = `(2x+7)*(2x+7)` = `(2x+7)^2`

c,

`81-25x^2` = `9^2-(5x)^2` = `(9+5x)(9-5x)`

d,

`x^2-784` = `x^2-28^2` = `(x+28)(x-28)`

e,

`x^2-16x+64` = `x^2-8x-8x+64` = `x(x-8)-8(x-8)` = `(x-8)(x-8)` = `(x-8)^2` (ezt módosítottam, így van értelme)

f,

`6x+24y-18` = `6(x+4y-3)`

g,

`16x-8x^2-32x^3` = `8x(2-x-4x^2)`

h,

`7+14x-63y` = `7(1+2x-9y)` (ezt csak tippeltem, mert gondolom ott el van írva a kérdésben)
0