Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

5 ember moziba megy

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Aladár, Béla, Csilla, Dani és Enikő moziba mennek, öt egymás melletti székre ülnek.
a, Hányféle sorrendben ülhetnek le egymás mellé?
b, Hányféle sorrendben ülhetnek le, ha a lányok egymás mellett akarnak ülni?
c, Hányféle sorrendben ülhetnek le, ha a fiúk egymás mellett akarnak ülni?
d, Hányféle sorrendben ülhetnek le, ha azonos neműek nem ülhetnek egymás mellett,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a)`

`5! =120`

`b)`

2 lány van, ha egymás mellett vannak, akkor vegyük egynek őket, így csak négyen lesznek:

`4! =24`

de kétféleképp ülhetnek egymás mellett:

`24*2! =48`

`c)`

ugyanígy vegyük a három fiút egynek, de vegyük figyelembe az ő sorrendjüket is:

`3!*3! =36`

`d)`

Ez csak úgy lehetséges, hogy

`F-L-F-L-F`

első székve hárman ülhetnek, mert 3 fiú van

a másodikba ketten, mert 2 lány van

a harmadikba ketten, mert 2 fiú maradt

a negyedikbe egy, mert 1 lány maradt

az ötödikbe is egy, mert 1 fiú maradt

`3*2*2*1*1=12`
Módosítva: 2 éve
1