Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1256
Adja meg a x²+10x+21 másodfokú függvény minimum helyét és értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x^2+10x+21`

Teljes négyzetté alakítás:

`(x+5)^2-4`

Négyzetes kifejezés minimuma `0`, ha ebből levonunk négyet, akkor `-4` lesz a minimum értéke.

Minimum helye:

`-4=(x+5)^2-4`

`(x+5)^2=0`

`x+5=0`

`x=-5`

tehát
minimum helye: `color(red)(x=-5)`
minimum értéke: `color(red)(y=-4)`
Módosítva: 2 éve
0