Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1035


A valós számok halmazán értelmezett (x-1)²+4 függvénynek minimuma vagy maximuma van? Adja meg a szélsőérték helyét és értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Minimuma van, felfelé áll a parabola.

minimum értéke: `color(red)(y=4)`

minimum helye:

`4=(x-1)^2+4`

`(x-1)^2=0`

`x-1=0`

`color(red)(x=1)`
0

Ábrázolni úgy kell, hogy az alap parabolát egyrészt az `x` tengely mentén jobbra el kell tolni eggyel a `-1` miatt, másrészt meg az `y` tengely mentén felfelé néggyel a `+4` miatt.

Csatoltam róla a képet
0