Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
350
Nátrium-kloridot vagy nátrium-bromidot tartalmazott az oldat, ha 1,03 gramm oldott anyagból feleslegben hozzáadott ezüst-nitrát hatására a kiváló csapadékot leszűrve és abból az ezüstöt kinyerve a végeredmény 1,079 gramm ezüst?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NaX` + `AgNO_3` `to` `ul(AgX)` + `HNO_3` `to` `Ag`

`A_(Ag)` = 107,87

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M_(NaBr)` = 103 `g/(mol)`

1,079 g ezüst az `1.079/107.87` = 0,01 mol

Az oldott anyag mennyisége is ennyi

0,01 mol nátrium-halogenid tömege 1,03 g

1 mol nátrium-halogenid tömege `1/0.01*1.03` = 103 g, tehát a moláris tömegek alapján `color(red)("nátrium-bromid")`ból indultunk ki.
0