Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
403
Hány gramm 10 tömeg%-os ezüst-nitrát-oldatot kell adni 50 cm³ 12 tömeg%-os, 1,06 g/cm³ sűrűségű sósavhoz annak érdekében, hogy az összes kloridion kicsapódjék? Hány gramm a csapadék tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

`M_(AgNO_3)` = 169,87 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,32 `g/(mol)`

`AgNO_3` + `HCl` `to` `ul(AgCl)` + `HNO_3`

50 `cm^3` oldat tömege `50*1.06` = 53 g, ebben van `53*0.12` = 6,36 g HCl , ami `6.36/36.45` = 0,174 mol

Az ezüst-nitrát oldatban is ennyi mol `AgNO_3` van, annak a tömege `0.174*169.87` = 29,64 g

Az oldat 10 tömeg%-os, tehát az oldat tömege `color(red)("296,4 g")`.

Keletkezik 0,174 mol `AgCl`, aminek a tömege `0.174*143.32` = `color(red)("25 g")`.

0