Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
349
Milyen térfogatú 44tömeg%-os 1,46 g/cm³ sűrűségű nátrium-hidroxid-oldatban lehet feloldani 8,1 gramm alumíniumot? Mennyi normálállapotú hidrogén fejlődik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `Al` + 2 `NaOH` + 6`H_2O` = 2 `Na[Al(OH)_4]` + 3 `H_2`

`A_(Al)` = 27

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

8,1 g Al az `8.1/27` = 0,3 mol. Ehhez szükséges ugyanennyi mol NaOH, ami `0.3*40` = 12 g

100 g oldatban van 44 g NaOH

Hány g oldatban van 12 g NaOH?

m = `12/44*100` = 27,27 g

`V_(NaOH)` = `m/rho` = `27.27/1.46` = `color(red)("18,68 "cm^3)`.

0,3 mol alumíniumból keletkezik `0.3/2*3` = 0,45 mol hidrogéngáz, ami normálállapotban `0.45*22.41` = `color(red)("10,08 "dm^3)`.
0