Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szamitani

Főoldal » Középiskola » Matematika
429
Határozza meg annak a számtani sorozatnak a tagjàt amelyikre igaz hogy az első 15 tagjának összege 255 még az első 20 tag összeg 400
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

I. `S_(15)` = `(a_1+a_(15))*15/2` = `(2*a_1+14d)*15/2` = `15*(a_1+7d)` = 255

II. `S_(20)` = `(2*a_1+19d)*20/2` = `20*(a_1+19/2*d)=400`

I. `a_1+7d=255/15`= 17

II. `a_1+9.5d=20`

II. - I.:

`2.5d=3`

`d=3/2.5`= `color(blue)("1,2")`

I. : `a_1+7*1.2=17`

`a_1=17-8.4` = `color(blue)("8,6")`.
1