Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Èszter egyensúly

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
407
2,42 mol etanolt és 3,18 mol ecetsavat reagáltatunk 1,000 dm3 térfogatú elegyben, melyből etil-acetát és víz keletkezik.
CH3COOH + CH3CH2OH <=> CH3COOCH2CH3 + H2O
Mennyi lesz az ecetsav egyensúlyi koncentrációja? Kc=4,000
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, egyensúly
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Rajzolsz egy szép táblázatot, felülre az egyenlet, bal oszlopban: kiindulás, átalakult, egyensúlyban.

Kiindulás: 3,18 mol ; 2,42 mol ; 0 mol ; 0 mol

Átalakult: x mol ; x mol ; x mol ; x mol

Egyensúlyban: 3,18-x ; 2,42-x ; x ; x

`K_c` = `([CH_3COOCH_2CH_3][H_2O])/([CH_3COOH]*[C_2H_5OH])` = `x^2/((3.18-x)(2.42-x))` = 4

Két megoldása van az egyenletnek, a cél, hogy 0 és 2,42 között legyen.

x = 1,81

Ez az észter és a víz egyensúlyi koncentrációja, az ecetsavé 3,18-1,81 = 1,36 `(mol)/(dm^3)`.
0