Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
547
100 cm³ 65 tömeg%-os 1,4g/cm³ sűrűségű salétromsavoldatban feloldunk 8 g rezet. Hány tömeg%-os a kapott sóoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Cu` + 4 `HNO_3` = `Cu(NO_3)_2` + 2 `NO_2` + 2 `H_2O`

`M_(Cu(NO_3)_2)` = 187,5 `g/(mol)`

`M_(NO_2)` = 46 `g/(mol)`

`A_(Cu)` = 63,5 `g/(mol)`

8 g réz az `8/63.5` = 0,126 mol

Ugyanennyi mol réz-nitrát keletkezik, ami `0.126*187.5` = 23,62 g

Az oldatunk tömege `100*1.4+8`, de a keletkező nitrogén-dioxid eltávozik a rendszerből, ezt ki kell vonnunk. Keletkezik `2*0.126` mol, ami `2*0.126*46` = 11,59 g

Az oldat tömege 148-11,59 = 136,41 g ; az oldott anyagé 23,62 g

100 g oldatban van `100/136.41*23.62` = `color(red)("17,32 tömeg%-os")`.
1