Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
334
Mikor nyerünk ki több oxigént, ha 10 gramm higany-oxidot hevítéssel, vagy ha 10 gramm vizet elektromos árammal elbontunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
I.

`HgO` `to` `Hg` + `1/2` `O_2`

`M_(HgO)` = 216,6 `g/(mol)`

10 g `HgO` az `10/216` mol, ebből keletkezik `10/(2*216)` = 23 mmol oxigén

II.

`H_2O` `to` `H_2` + `1/2` `O_2`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

10 g víz az `10/18` mol, ebből keletkezik `10/(2*18)` = 277 mmol oxigén.

A vízből lesz több oxigén.
1