Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
400cm³ 25 tömeg%-os réz(II)-szulfát-oldatból, amelynek a sűrűsége 1,19 g/cm³, hűtés hatására 51 gramm szilárd só (CuSO₄ × 5H₂O) válik ki. Számítsuk ki a maradék oldat tömeg%-os töménységét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

400 `cm^3` oldat tömege `400*1.19` g, ebben van `400*1.19*0.25` = 119 g `CuSO_4`

Lehűtjük, az oldat tömege csökken 51 g-mal, az oldott anyagé `51/249.5*159.5` g-mal.

`400*1.19-51`= 425 g oldatban van `119-51/249.5*159.5` = 86,4 g oldott anyag

100 g oldatban van `100/425*86.4` = `color(red)("20,33 tömeg%-os")` az oldat.
0