Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
492
20 gramm kristályos réz(II)-szulfátot 50 gramm vízbe szórunk. 20⁰C-on hány gramm telített oldatot kapunk?
Hány gramm sót kell még az oldatba tenni ahhoz, hogy 50⁰C-ra melegítve is telített legyen az oldat?
Vízmentes réz(II)-szulfátból 20⁰C-on 20,7 gramm, 50⁰C-on 33,3 gramm oldódik 100 gramm vízben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

20 g kristályos réz(II)-szulfát tartalmaz `20/249.5*159.5` = 12,786 g vízmentes réz(II)-szulfátot.

A többi víz, azaz 20-12,786 = 7,214 g

100 g vízben feloldódik 20,7 g réz(II)-szulfát

50+7,214 g vízben feloldódik `57.214/100*20.7` = 11,84 g réz(II)-szulfát

Az oldat mennyisége tehát 57,214+11,84 = `color(red)("69,057 g")` lesz a telített oldat mennyisége.

Felmelegítjük, lesz tehát 70 g oldatunk, amiben 12,786 g a réz(II)-szulfát mennyisége.

Hozzáadjuk a sót,

70+x g oldatban van `12.786+x/249.5*159.5` g só

ugyanakkor (50 °C-on)

100 + 33,3 g oldatban van 33,3 g vízmentes só

`(70+x)/133.3=(12.786+x/249.5*159.5)/33.3`

x = `color(red)("12,07 g")` kristályos sót kell még feloldani.
0