Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
Hány gramm CuCl₂ × 2H₂O kristályosodik ki, ha 1050 gramm 100⁰C-ra lehűtünk? Az oldhatóság 100⁰C-on 110 gramm, 20⁰C-on pedig 72,7 gramm vízmentes só 100 gramm vízben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Gondolom telített oldatot, mert valamilyen adat még hiányzik.

Ja, és 100 °C-ról hűtjük 20 °C-ra, nem pedig 100 °C-ra.

`M_(CuCl_2)` = 134,5 `g/(mol)`

`M_(CuCl_2*2H_2O)` = 170,5 `g/(mol)`

100 °C-on:

100+110 g oldatban van 110 g `CuCl_2`

1050 g oldatban van `1050/210*110` = 550 g `CuCl_2`

Lehűtjük:

Az oldat tömege csökken (ez legyen x g, ami kikristályosodik), az oldott anyagé viszont csak `x/170.5*134.5`-g-mal csökken.

1050-x g oldatban van `550-x/170.5*134.5` g `CuCl_2`

ugyanakkor

100+72,7 g oldatban van 72,7 g `CuCl_2` (20 °C-on az oldhatóság).

`(1050-x)/172.7=(550-x/170.5*134.5)/72.7`

Ezt az egyenletet kell megoldani.

x = 293,5 ; ennyi gramm kristályos réz(II)-klorid kristályosodik ki.
0