Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
2752
Sára és Tomi egy 2,8 m hosszú mérleghintán hintázik. Tomi 70 kg tömegű, Sára 50 kg tömegű. Sára a mérleghinta egyik végére ül. Hová üljön Tomi ,hogy a mérleghinta egyensúlyban legyen? Közben megérkezik Zsófi, aki 40 kg tömegű. Sára és Tomi a mérleghinta két végére ül. Hová üljön Zsófi, hogy megint egyensúlyban legyen a mérleghinta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bár a feladat nem mondta, de gondolom, hogy a mérleghinta középen van alátámasztva, tehát mindkét oldalon 1,4 méter az erőkar. Így a Sára által kifejtett forgatónyomaték `M_S=m_S* g*l_S=50*10*1.4=700Nm`. Ezt kell Tominak kiegyensúlyoznia: `M_T=m_T *g*l_T=70*10*l_T=700Nm`, innen `l_T=1m`, vagyis Tominak az alátámasztástól 1 méterre (azaz a hinta végétől 40 centire) kell ülnie.

Ha mindketten a mérleghinta végére ülnek akkor a forgatónyomatékok `M_S=50*10*1.4=700Nm` és `M_T=70*10*1.4=980Nm`. A nehezebb Tomi nagyobb forgatónyomatékot fejt ki, tehát Zsófinak nyilván Sára oldalára kell ülnie, mégpedig úgy, hogy `280 Nm` nyomatékot fejtsen ki. `M_(Zs)=40*10*l_(Zs)=280`, innen `l_(Zs)=0.7`, vagyis Zsófinak éppen félúton Sára és a forgástengely között kell helyet foglalnia.
Módosítva: 8 éve
1