Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a leírásban szereplő fizika feladat megoldása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
892
Zsombor építkezésnél segített a malteros vödröt állócsigán felhúzni a ház tetejéig, 12 m magasra. A vödör tömege üresen 2,5 kg. Hány kg malter volt a vödörben, ha annak felhúzása közben annyi munkát végzett, mintha egy vontató 800 N erőkifejtéssel 3 m-re elhúzna egy farönköt? Miért használtak állócsigát? Miért nem mozgócsigával dolgoztak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mechanikai munka definíciójából:
L = F*l --> L = 800*3=2400 J. Ennyi munkát végez a vontató. Ezzel kell egyenlővé tenni a Zsombor által végzett munkát.
Azzal, hogy Zsombor felhúzza a vödröt és munkát végez, gyakorlatilag helyzeti energiát ad a vödörnek, amit így lehet kifejezni:
L = m*g*h
Minket a malteres vödör tömege érdekel, ez a fenti egyenletből: m = L / g*h = 2400 / 10 * 12 = 20 kg
Az m viszont a teljes felhúzott tömeget jelenti, tehát ebből még le kell vonni a vödör tömegét, hogy megkapjuk a benne levő malter tömegét.
m = mvödör + mmalter --> mmalter = m – mvödör = 20 – 2,5 = 17,5 kg.

Hogy miért állócsigát használtak, azt nem tudom. :)
0