Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koszinusztétel súlyvonalak

Főoldal » Középiskola » Matematika
584
Háromszög oldalai 12,13,17 cm. Mekkora a súlyvonalak hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`cosalpha=(a^2-(b^2+c^2))/(-2*b*c)=(17^2-(13^2+12^2))/(-2*13*12)=>color(red)(alpha=85,59°)`

`cosbeta=(b^2-(a^2+c^2))/(-2*a*c)=(13^2-(17^2+12^2))/(-2*17*12)=>color(red)(beta=49,68°)`

`gamma=180°-alpha-beta=180°-85,59°-49,68°=color(red)(44,73°)`



`S_a=sqrt(c^2+(a/2)^2-2*c*(a/2)*cosbeta)=sqrt(12^2+(17/2)^2-2*12*(17/2)*cos49,68°)=color(red)(9,18 \ cm)`

`S_b=sqrt(c^2+(b/2)^2-2*c*(b/2)*cosalpha)=sqrt(12^2+(13/2)^2-2*12*(13/2)*cos85,59°)=color(red)(13,2 \ cm)`

`S_c=sqrt(a^2+(c/2)^2-2*a*(c/2)*cosbeta)=sqrt(17^2+(12/2)^2-2*17*(12/2)*cos49,68°)=color(red)(13,89 \ cm)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1

Csatoltam képet.
0