Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka végzéssel kapcsolatos feladatok, 8. matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1205
Egy munkát az első brigád 12 nap alatt, a második brigád 15 nap alatt végezne el. A két brigád együtt fogott hozzá ehhez a munkához, de néhány nap múlva az első brigád más munkát kapott, így a munka hátralévő részét a második brigád 6 nap alatt fejezte be. Hány napig tartott az egész munka elvégzése?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az "a" brigád 12 nap alatt végez el egy munkát, azaz egy nap alatt a munka 1/12-ed részét végzi el.
A "b" brigád 15 nap alatt végez el egy munkát, azaz egy nap alatt a munka 1/15-öd részét végzi el.

Az "a" és "b" brigád együttes teljesítménye:
1/12 + 1/15 = 5/60 + 4/60 = 9/60 = 3/20.

Tudjuk, hogy x ideig együtt dolgoztak: 3/20 * x = 3x/20,
majd a maradékot a "b" brigád 6 nap alatt fejezte be, azaz ők a munka hátralévő 6/15-öd részét elvégezték.

Tehát: x napi közös munka + "b" brigád 6 napi munkája = egy teljes munka.
Képlettel:
3x/20 + 6/15 = 1 | *20
3x + 120/15 = 20
3x + 8 = 20 | -8
3x = 12 | :3
x = 4

Azaz x=4 napig dolgoztak együtt, majd még 6 napig dolgozott a "b" brigád.
4+6 = 10 napig tartott az egész munka.
0