Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1136
Két szám aránya 5 : 6. Melyik ez a két szám, ha
a) összegük 110;
b) szorzatuk 120;
c) különbségük 130?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
egyik szám: `5x`

másik szàm: `6x`

`a)`

`5x+6x=110`

`11x=110`

`x=10`

egyik szám: `50`

másik szám: `60`

`b)`

`5x*6x=120`

`30x^2=120`

`x^2=4`

`x=±2`

Itt két számpár is jó, egyrészt a `10` és `12`, másrészt a `-10` és -12`

`c)`

`6x-5x=130`

x=130`

egyik szám: `650`

másik szám: `780`

vagy

`5x-6x=130`

`-x=130`

`x=-130`

egyik szám: `-650`

másik szám: `-780`
1