Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csak egy matek egyenlet (11. osztály)

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
2^x - 0,5^x = 3,75
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szeretet, csalad, gyerekek, jövő, halaszle
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`2^x-0.5^x=3.75`

`2^x-(1/2)^x=3.75`

`2^x-1/(2^x)=3.75`

`a=2^x`

`a-1/a=3.75`

`a^2-1=3.75a`

`a^2-3.75a-1=0`

`a_1=-1/4`

`2^x=-1/4`

nincs ilyen szám

`a_2=4`

`2^x=4`

`2^x=2^2`

az eponenciális függvény szigorú monotonitása miatt:

`x=2`

Ekvivalaens átalakítások miatt a kapott gyök jó.

`M={2}`
1