Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósav, szóda-oldat és meszes víz azonosítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
633
Sziasztok, valaki tudna ebben segíteni kérlek ?

Számozott folyadéküvegekben, ismeretlen sorrendben, 0,1 mol/dm3
-es sósav,
0,1mol/dm3
-es szóda-oldat és meszes víz van. Az oldatokból öntsön kétujjnyit
a számozott főzőpoharakba, majd pH-papír-, illetve reagens segítségével
állapítsa meg, melyik kémcsőben melyik oldat van! Válaszát reakcióegyenletek
felírásával is indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A oldat: 0,1M HCl B oldat: 0,1M Na2CO3 oldat Ca(OH)2+CaCO3 oldat

A sósav mint erős egyértékű sav teljesen disszociál és erősen savas kémhatást mutat a PH papíron amúgy PH = -lg[0,1] = 1
HCl = H+ + Cl-

Na2CO3 oldat egy erős bázis és egy gyenge sav sójából tevődik össze, lúgosan hidrolizál, relatíve erősen mert a második savállandója a szénsavnak igen csekély, ezért nagy a karbonátion vonatkoztatott bázisállandója. Ki is lehet számítani de itt hosszadalmas leírni kb 10,5 a PH-ja ennek az oldatnak.
CO3 2- + H2O = HCO3- + OH-
HCO3- + H2O = H2CO3 + OH- (ez gyakorlatilag nem is megy már végbe)

A meszes víz alacsony oldhatósága miatt nem tud túl sok OH- ion disszociálódni az oldatban. Kb PH 8-ra saccolom

Ca(OH)2 = Ca2+ + 2OH- (de nem is disszociál teljesen és amúgy az oldat se tartalmaz sokat c tömeg = 0,185g/100 cm³
kb csak PH papírral megállapítható...

Ha belefújunk mindegyikbe egy ideig akkor a meszes vízes oldatban fehér csapadék majd újra színtelenséget látunk, "szén dioxid gáz reagenst használunk".
Ca(OH)2(aq) + CO2(g) → CaCO3(s) + H2O(l).
CaCO3(s) + CO2(g) + H2O → Ca(HCO3)2(aq).

Ha viccesek akarunk lenni akkor a Nátriumion kimutatására használhatunk Cink-uranil-acetát oldatot savanyítással, vagy Kálium antimonátot
NaZn(UO2)3(CH3COO)9 x H2O
Na[Sb(OH)6]

Kalcium ionokra nátrium-hidrogénfoszfáttal fehér csapadékot ad.
Ca2+ (aq) + HPO4 2- (aq)= CaHPO4 (sz)

1