Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika/2/10

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
687
Mekkora fordulatszámmal kell forgatni egy függőleges tengelyű hengerpalástot a geometriai tengelye körül, hogy a palást belső felületére helyezett test ne csússzon le a henger fala mentén? A henger sugara 25 cm, a test és a palást közti tapadási együttható 0,2.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Akkor nem csúszik le, ha a súlya megegyezik a súrlódási erővel.
`m·g = µ·N`
ahol N a nyomóerő, amivel a test nyomja a hengerpalástot.
Ez a nyomóerő pedig pontosan a centripetális erő ellenereje:
`N=m·r·ω^2`

`m·g = µ·m·r·ω^2`
`g = µ·r·ω^2`
`ω = sqrt(g/(µ·r)`
`µ="0,2"`
`r="0,25"\ m`
`g=10\ m/s^2`
Ebből kijön a szögfrekvencia, de a fordulatszám kell:
`n=f=ω/(2π)`

Számold ki. Ez, vagy ennél nagyobb kell legyen a fordulatszám másodpercenként.
Módosítva: 8 éve
0