Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a trapéz kerülete és területe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Egy trapéz két alapja 8cm és 13cm. A 6cm-es szár a hosszabb alappal 60°-os szöget zár be. Mekkora a trapéz kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`sin60°=m/6`

`m=6*sin60°=3sqrt(3)` `cm`

`cos60°=y/6`

`y=6*cos60°=3` `cm`

`x=13-8-3=2` `cm`

`tgalpha=m/x=(3sqrt(3))/2`

`alpha≈68.95°`

`sin68.95°=((3sqrt(3))/2)/d`

`d=((3sqrt(3))/2)/(sin68.95°)≈2.78` `cm`

`K=13+6+8+2.78=color(red)(29.78)` `color(red)(cm)`

`T=(13+8)/2*3sqrt(3)≈color(red)(54.56)` `color(red)(cm^2)`
Módosítva: 2 éve
0