Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hol nő és hol csökken a függvény

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
415
Állapítsa meg, hol nő és hol csökken az alábbi függvény:
f(x) = 2x^3 - 6x + 7
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
helyi szélsőértékek: első derivált nulla:

`f'(x)` = `6x^2-6` = 0

`6*(x^2-1)=0`

`x_1` = -1

`x_2` = 1

-1-ig nő, -1 és +1 között csökken, +1-től nő

Azt, hogy hogy indul, a legnagyobb fokszámú tag előjele dönti el, a páratlanok nőnek, a párosak csökkennek (ha pozitívak; ha negatívak, akkor fordítva).
1