Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érintő egyelete

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
438
Írja fel az alábbi függvény a = 1 pontjához tartozó érintőjének egyenletét
f(x) = 2x^2/3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
`2x^(2/3)` vagy `(2x^2)/3` ?

Nem tudom eldönteni
Módosítva: 2 éve
0

`f(x)=2x^(2/3)`

`x_0=1`

A függvény deriváltja:

`f'(x)=2*2/3x^(-2/3)=4/(3root(3)(x^2))`

Az `x=1` pontban a meredekség:

`4/(3root(3)(1^2))=4/3`

Tehát `m=4/3`

Az egyenes egyenlete:

`(y-y_0)/(x-x_0)=m`

`y_0=f(x_0)=f(1)=2`

`(y-2)/(x-1)=4/3`

`3y-4x=2`
Módosítva: 2 éve
0