Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora kerületi sebességel mozog ez a mesterséges hold?

Főoldal » Középiskola » Fizika
431
A Föld felett 1600 km magasan kering, és a Föld sugara 6378 km.

Megoldókulcs szerint 7,067 m/s, de sehogy sem jön ki nekem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
föld, gravitáció, hold
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyensúlyt a centripetális erő és a tömegvonzás adja.

`G=gamma*(m*M)/(R+r)^2`

`F_(cp)=m*v^2/(R+r)`

Ezeket egyenlővé teszed, m (a műhold tömege) kiesik, szóval szükség lenne a Föld tömegére is (ami `6*10^(24)` kg )

`gamma*M/(R+r)=v^2`

`v=root()((gamma*M)/(R+r))` = `root()(6.67*10^(-11)*(6*10^(24))/((1600+6378)*1000))` = 7082 `m/s`

Szerintem inkább 7 `(km)/s` lesz a megoldás.
2