Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kontrakció

Főoldal » Középiskola » Kémia
599
250 cm³ 70,0 térfogat% alkoholt tartalmazó alkohol-víz elegyet szeretnénk előállítani. Ehhez 96,0 térfogat%-os alkoholtartalmú ún. tisztaszesz áll a rendelkezésünkre. Hány cm³ tisztaszeszt és hány cm³ desztillált vizet kell elegyíteni? Hány %-os az elegyítés közben bekövetkező a kontrakció?

(A vízmentes alkohol sűrűsége 0,789 g/cm³, a 96.0 térfogat%-os alkohol-víz elegyé 0,804 g/cm³,
a 70,0 térfogat%-os alkohol-víz elegyé 0,880 g/cm³)

Megoldás: (182 cm³ tisztaszesz, 73,4 cm³ deszt. víz, 2,2%)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
250 `cm^3` elegyben van `250*0.7` = 175 `cm^3` alkohol (vízmentes), ennek a tömege `175*0.789` = 138,075 g.

A 175 `cm^3` vízmentes alkohol van a 96 térfogat%-os oldatban is, annak a mennyisége `175/0.96` = 182,3 `cm^3`

A kiindulási tisztaszeszben is 138,075 g alkohol van.

A tisztaszesz tömege `182.3*0.804` = 146,57 g.

A készítendő oldatunk tömege `250*0.88` = 220 g

A két utóbbinak a különbsége adja, hogy mennyi vizet kell hozzáadnunk: 220-146,57 = 73,43 g ; ha 1 `g/(cm^3)`-nek feltételezzük a víz sűrűségét, akkor 73,43 `cm^3` vizet adunk hozzá.

Ha a két térfogatot összeadod (182,3 + 73,43 = 255,73) akkor láthatod, hogy nem 250 `cm^3` jön ki eredményül, ez mutatja a kontrakciót (ami most 255,73-250 = 5,73 `cm^3`).

Ezt százalékosan kifejezve:

`5.73/255.73*100` = 2,24 %.
0