Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
359
Egy kert 15%-ra szőlőt,20%-ra zöldséget,35%-ra gyümölcsfát ültettek. További 14 négyzetméteren epret termesztenek, igy10 négyzetméternyi ültetlen maradt. Hány négyzetméter a kert területe? Hány négyzetméterre ültettek zöldséget? A kert hány %-án tetmesztenek epret? Hány négyzetméterre ültettek gyümölcsfákat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
15+20+35=70 százalék már foglalt, azaz 30 százalékról nem tudunk semmit, csak azt, hogy 14+10=24 m^2
úgy is mondhatnánk, 3 tizede 24, amiből következik, hogy 1 tizede 24/3=8, 10 tizede (azaz az egész) 8*10=80 m^2
megvan a kert területe, tudjuk a 10 százalékot (8), ebből kiszámoljuk az 5 százalékot (8/2=4), és kezdődhet a legózás:
a zöldségek és a gyümölcsfák területét te magad is ki tudod számolni, de a biztonság kedvéért 8*2=16 m^2 és 3*8+4=28 m^2
az eper ugye 14 m^2, és innen két út van:
a. elosztod a részt az egésszel, tehát 14/80=0,175, ami 17,5 százalékot jelent
b. legózol: a 14 kijöhet úgy, hogy 2*8-2=16-2, és itt 2 a 4-nek a fele, ami azt jelenti, hogy kétszer veszed a 10 százalékot, és abból levonod az 5 százalék felét, ami így 20-2,5=17,5
0