Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok,gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
286
Számítsd ki a ki, hogy hány mol gázt tartalmaz és mekkora a nyomása egy 30 dm³ térfogatú, 5,75 kg nitrogéngázt tartalmazó palacknak -27 °C-on! Nem itt kell használni a pV=nRT? Remélem valaki tud segíteni benne mert teljesen elvesztem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

2

V = 30 `dm^3` = 0,03 `m^3`

m = 5,75 kg = 5750 g

n = `m/M` = `5750/28` = 205,36 mol (ennyi mol gázt tartalmaz)

T = -27 °C = 246 K

De, azt a képletet kell használni.

pV = nRT `to` `p=(nRT)/V` = `(205.36*8.314*246)/0.03` = `1.4*10^7` Pa = 140 bar
1

Ilyen esetben hogyan kell kiszámolni az anyagmennyiséget ha nincs megadva a tömeg?
0